виж Количката е празна

Новини

23 февруари 2019

Сто лефера на повърхностни примамки Глава Шеста

Сутрешен риболов, първи сутрешен за това ходене. Бяхме на мястото в 6:40 и вече имаше един грък. Разположихме се без да му пречим. Започнахме да мятаме без особен признак на живот. Точно по изгрев последва първия удар. Не мога да сбъркам плясъка на дебел мастит лефер. Не е като на кило, плясъка е като на паднал бордюр във водата. Закачи се. Пръта се сгъна мощно и ми напъна ръцете, аванса се включи, направих 2 засечки, като не съм убеден че имаха нужния ефект, при положение че аванса свири и сопата е сгъната яко. Спре ся и започнах да прибирам бавно. Зенака продължаваше да стои сгънат яко на две. Не потопих върха във водата, рибата теглеше мощно и някак си не ми идваше отвътре, че това е правилен ход. Скокове нямаше. За съжаление се откачи след 15-20-тина метра. Веднага осъзнах, че засечките ми не бяха добри и трябваше след като спре аванса да направя още една-две мощни предвид големината на рибата. Язък! Но си викам – тука са траверсите, бой наново. Уви извадихме 3 броя с тегло 700-900 гр, колегата откри първи с един, след нега аз още 2, но нямаше други бордюри. Това е единствената снимка, която имаме на тия 3 риби.

Друго нещо, което се случи и вероятно ще ви е интересно. Вижте бързата връзка на снимката и не се фиксирайте в/у марката и модела, макар че Васко беше точно с тази марка, точно този модел, размер 12. По скоро искам да обърна внимание на този вид връзки и комбинацията им с игли, а и всякакви повърхностни примамки с динамична игра. Няма значение дали са с лагер, т.е. вирбел или без. Имахме 6 броя Angry Gars, които Искрен 10 дни ги прави, за да ги изпипа. Васко закача един, мята започва змиевидна проводка и буквално около брега на 10 метра от него вече, иглата излиза от тази връзка. Сама, както си ходи по водата. За жалост все още се просветляваше, лоша видимост и я загубихме от поглед. Извода за мен за повърхностни примамки с хаотични движения, водене на постоянен туич, въртящи се насам натам – не ползвайте такова приспособление, защото излизат! Инак самата връзка е много удобна, аз също съм я ползвал за риболов на миноу примамки и малки пилкери – доста удобна и нямах никакви ядове.

Но не свършва до тук. Васил не сменя с карабина заключваща се, а закача нов Angry Gar. Каства няколко пъти и в резултат една игла излита на майната си, а връзката с тест 26 кг се изкриви като топлийка. Ъ? Как е изкриви бре? Втора ли замина? Като писах на Искрен, че 2 вече са аут, а това ни беше първи ден за това ходене – получихме в отговор ей тия две снимки.

За карабинете: Аз ползвах Kahara, за всичките дни яко напъване с тежки примамки, много риби – нямам забележки, сега си поръчах и още 2-3 модела – Евъргриин, Хеста и Оушън Марк. Имал съм сериозни проблеми с Херакслес – отвори ми се на 2 пъти по време на туич на Джакфин и едно Лоренцо, загубих ги и двата. Имам проблем и с Bassday – не съм губил нищо с тях, но още при затягането на унинода като го напъна се изкривява и после едвам я затварям. Веднъж стегнах по внимателно, остана си в нормална форма, закриви се от кастове и отново се затваряше трудно, смених с друга. Колеги са доволни от по-големия размер на Bassday, може в мен да е проблема, че не съм преценил добре размера. Относно бързите връзки – има доста, които са много удобни за безлопаткови примамки, когато пробваш да закачиш и откачиш класически миноу с лопатка, дори да се справиш идва ред на попера – мъка голяма се оказва, доста бързо се налага да извадиш клещите и да превържеш с такъв със закопчаване. Та се чудя, тоз оушън марк за какво го си го викнах.

Такъм: Zenaq PA90, Stella 4000 FI, YGK PE 1.5, 0.47 флоро, примамка Angry Gar