виж Количката е празна

Новини

23 февруари 2019

Сто лефера на повърхностни примамки Глава Четвърта

Сутрешен риболов. Бяхме на място още в 6:00, при положение че изгрева е в 7:30, пристигайки се зачудихме що сме дошли толкова рано, като ударите започват след 7:30 и не можеше ли да поспим още, но след точно 5-10 минути дойдоха още 3-4 коли за радост с по един човек. Викам си ето, трябвало е, за да си заемем местата. Йорго слиза и без грам да му пука се настанява рамо в рамо до теб и гази до багажа ти и с него още 2-ма, а единия, за да реализира 1 метър каст повече дори гази във водата с ботуши, шляпа, върти се, спъва се, пада. Идилия направо.
Тази сутрин нямаше нищо кой знае какво интересно, мача се решава единствено от каст дистанция и Angry Gar play. Надърпах 3 парчета, едното малко по-едро, но няма кило и то. Разбира се още след първото покрай мен засвистяха още по настоятелно Момотита, по-къси миноу воблери и булда с раглу отзад. Това което успях да постигна този ден е да убедя местните, че ако искаме да хващаме трябва всички да спрем за 5 минути поне да почине мястото. Бях хванал вече 2, послушаха ме, спряха и на следващия рунд извадих още един. Други риби тази сутрин не се хванаха.

Тук искам да кажа нещо за ваденето на лефера от водата, че забелязах че няколко души, дори с повече опит от мен, не го знаят и не практикуват този подход. На този метод не много отдавна ме научи и мен грък спинингист с много години опит. След атаката и забождането аз правя 2-3 отчетливи засечки на рибата преди прибирането, за да забия куките хубаво, аванса обикновено ми е прецизно настроен за очаквания размер при засечките се чуват 1-2 цъквания, което ми дава увереност, че няма да я разкъсам. Засечките са важни, често се забождат съвсем леко и без засечка, лесно се откачат при прибирането. След като засека веднага потапям върха на сопата във водата, 1/3 от сопата я вкарвам във водата, дори да съм на полегат бряг приклякам, потапям и прибирам в тази поза. Така лефера почти не скача, а знаем че най-често се откачат като се тръскат във въздуха по време на скок. Прибирам със средно темпо, в никакъв случай бързо, лефера лесно се разкъсва, ако е забоден отвън за тялото. Повдигам пръта едва при изтеглянето от водата като го тегля максимално далеч от водата, защото се случва при мятането на сушата да откачи или да отвори карабината. Ако е голям – кеп/канджа, ако е голям това с потапянето на сопата на полегат бряг не е съвсем ОК, но пък съм забелязал, че по големите 4 и 4+ не скачат, или поне много по-рядко се случва. Това което научих от Васко в този риболов е да оставям бигела на макарата отворен докато откачам рибата, че стават проблеми инак, ако рибата се окаже твърде бурна може да събори сопата или да я подмести и надере нея или макарата. От друга страна, ако търсим ефектно и зрелищно вадене, защото снимаме с камера или просто ни е кеф на душата – пръта високо горе, гарантира скокове на лефера.

Такъм: Zenaq PA90, Stella 4000 FI, YGK PE 1.5, 0.47 флоро, карабина Kahara, примамка Angry Gar