виж Количката е празна

Новини

23 февруари 2019

Сто лефера на повърхностни примамки Глава Трета

Тук ще разкажа за един ранен следобеден риболов. Обикаляме си различни места, правим фитнес изкачване и спускане на планини и в 13:30 изненада - празно от към хора, абсолютно никой, вадим сопите закачаме Angry Gars мятаме и бааам 1.5кг. Още проводки – атаки, за жалост празни, още проводки и бам-бам още 2 подред извадени. Следва затишие от към атаки, правим смени на примамки – нищо. Правим задължителната пауза от 5-10 минути да почине мястото и да рестартираме инстинктите на хищника, който привиква към примамката, проводката и измамата. Ако някой подценява този елемент – той всъщност е много важен! За пръв път го чух това от Минко Божков преди година като термин „да почине мястото“ и тогава да призная не го взех на сериозно, викам си Минко сигурно се измори да мята и за да не хващаме ние, спря и нас. Ако имаме удари и внезапно спрат, даваме му почивка за 5-10 минути и пак пробваме, дори си правя труда да убедя другите да го сторят, ако не сме сами на мястото. Много често сработва този подход. Евала Минко, абсолютно си прав!

Заговорихме се по-дълго и Васето вика дай да метна със Зенака, докато пушиш и хоп и той ковна една. Охооо я си ми дай сопата да взема и аз една на тоя рунд. Така за час следобед надърпахме 5 парчета, като едната беше прилична 1.5кг, ако 750-900 грамовите не са достатъчно прилични де. Едната риба ни липсва на фотото, но не е драма. Искам да отбележа, че имаше 2 удара и полузакачени риби на GT Icecream – онова триъгълно паве с единична кука. Започвам наистина да си мисля и да си внушавам, знам ли, че тия привикват трайно към конвенционалните примамки, които им поднасяме и като изскочиш с нещо ново и като поведение и игра и форма, инстинкта им сработва и следва екшън. На „стандартните“ повърхностни не провокирахме атаки, да не ги изброявам пак – но всичко си носим и попери и игли, италиански, хърватски, и уолкери и бей руфи, скимери и т.н. Сменям ги много бързо насред екшъна, направя ли 4-5 празни проводки с Gar сменям с друго и пак смяна на Gar-a, като че ли така и на самия Гар провокирам повече атаки, като го забравят за няколко проводки време.

Всички риби се извадиха отново само на Angry Gar, 2 удара имаше на GT Icecream, Васко трябва да каже дали го биха и на bassasin иглата, която също лети добре и играе добре на бавна проводка. За жалост подобно на Стилото и тя се върти във водата и често „мята“ куките настрани и нагоре дори, което поведение последните 3 месеца определено носи негативи, дори да провокира атака, което отново е много по-малко вероятно – риска от геле е 10 пъти по голям от на Гар-а. Та Васо не го помня закачи ли, влачи ли риби, или само хапеха без да има кука долу и колко откачи и на коя примамка се случи това на Гар само или и на басасин, май псуваше нещо за слепи лефери и такива с обратна ориентация, значи е имал удари и той на нещо!? 

 

Такъм: Zenaq PA90, Stella 4000 FI, YGK PE 1.5, 0.47 флоро, карабина Kahara, примамка Angry Gar